keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Jauhoisempia ajanvietteitä

Jotenkin miulla on viime aikoina siirtynyt tuo enin ompeluinto keittiöpuolen hommiksi. 
Opiskelin itseni työttömäksi ja niinpä tässä on ollut aikaa keskittyä leipomisen saloihin
(tässä mukana myös vanhempaa settiä).

Joulunajan kunniaksi aloitan piparkakkutaloista.
Viime vuonna tein siskonpojille ensimmäisen taloni,
ja se onnistui enskertalaiseks ihan mukavasti.


Tänä vuonna jatkoin samoilla sabluunoilla, mutta tällä kertaa koristelin ennen kokoamista ja homma oli kyllä aika paljon helpompi niin päin. Jätin tyhmästi koko piparien leipomisruljanssin jouluaattoon, joten meinasi vähän laiskuus iskeä lopputohinoissa. Ei tullu niin hyvä kuin viime vuonna, mut näytti kummasti maistuvan :) Se kai se on pääasia.


Tässä anopillekin viemistä:



Leivoin seurakunnan myyjäisiin perinteisiä mokkapaloja.
Tuoreita kun olivat, niin kauppansa tekivät viimeistä pakettia myöten.

Esim: http://www.makuja.fi/reseptit/mokkapalat-4/


Jaamutta otetaanpa pikkuisen kesäisempi hetki tähän väliin.
Eli mustikkamuffineja kesämökillä itsepoimituista metsän antimista.
Päälle vesihauteessa vatkattua marenkia.


Sitten se perinteinen mustikkaherkku, tässä jälleen marengilla höystettynä.


Mökillä onkin jotenkin tosi kiva leipoa.
Tässä toinen mökkituotos - pärämätspiiraat (tataarien piirakat). 
Kuori on superhelppo ja sisus vieläkin helpompi: jauhelihaa, sipulia ja mausteita. Munan taisin pistää sitomaan. Erityisen meheviä tulee kun ensin käyttää pannulla rasvassa ja sitten vielä uunissa paistetaan.
Tarjotaan smetanan ja suolakurkun kanssa, ja häviävät kuulkaa nopiasti pöydästä.

Tuossa pari ohjetta:
http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2005-02-22-21-44-10paramats-piirakat/



Toinen lempiherkkuni: sushi.
Oon suorastaan melkein kärsinyt kun en nyt raskauden takia voi syödä levää. 
Siinä kun on kuulemma liikaa jodia. Mutta annas olla taas maaliskuun jälkeen..


Miun herkkurulliin tulee majoneesia ja tonnikalaa, porkkanaa tai kurkkua.
Ja ihan keitän tavallisen puuroriisin, johon lisätään etikkaa, suolaa ja sokeria.


Suolaisen maun tunnelmaan kun kerta päästiin, 
niin keväällä tehtiin kaverin kanssa voileipäkakut hänen poikansa lakkiaisiin. 
Pääsin lempihommaani juhlapäivänä, eli koristelemaan! 
Ideoita hain sieltä ja täältä. Tällaista tulosta tuli muun muassa aikaiseksi:


Nämä ruusukkeet on tehty tomaatin kuoresta pyörittelemällä.




Ihka ensimmäinen itsetehty voileipäkakkuni vuodelta 2008:


Samalla ohjeella olen tainnut tehdä joka kerta kun on niin hyväksi todettu.
Väliin olen laittanut herne-, porkkana- ja lihatahnat.

***
Jos ei voileipäkakku uppoa, niin mites ois tuore ciabatta tomaatin ja mozzarellan kanssa.?


Sitten takaisin makeaan maailmaan. What a surprise: marenkia!
Mielestäni parempi marenki tulee vesihauteen kautta.
(Suhteella) 4 valkuaista + 2,5dl sokeria vatkataan vesihauteessa ennen paistamista.
150 astetta noin 45 min (ylä- ja alalämpö, uunin keskellä).
Tuommoiset nyrkin kokoiset marengit ovat silloin jääneet sisältä mukavan nuoskeiksi.
Osaan noista laitoin vihreää elintarvikeväriä.


Viime jouluna sain lahjaksi pursotinsetin. Sillä onkin kiva kikkailla.


Ja maistuu ne muffinssit vaikka joskus menis kuorrutus pieleen.
Vai onko ne nyt sitten kuppikakkuja. Mikä ero niillä lie..



Yks päivä kokeilin näitä trendikkäämpiä leipomuksia: macaroneja.
Kinuskikissan ohjeella ihan jopa onnistui. Nämä olivat vaniljanmakuisia.

http://www.kinuskikissa.fi/macaron-leivokset


Ja viimeisenä, muttei taatusti vähäisimpänä herkkuna:
korvapuustit.
Esim: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/25185-korvapuustit

Siihen pitkä lasi kylmää, rasvatonta maitoa.. ahh..


Mitähän seuraavaksi tekis..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti